Haber

‘House of Cards ve Night Agent, kurgusal da olsa Washington’daki yöntemleri gösteriyor’

ABD’de 2024’teki başkanlık seçim yarışı, tartışmalı eski lider Donald Trump’ı hedef alan arka arkaya açılan davalarla şimdiden kızıştı. Geçmişte kadınlarla ilişkisine ilişkin hukuk davalarıyla ilerleyen süreç, bu kez ‘siyasi bir dava’ya dönüşmüş görünüyor. Geçen Ağustos ayında Florida’daki malikanesi FBI tarafından basılan Trump, “gizli belgeleri saklamak ve ulusal güvenliğe potansiyel tehdit oluşturmakla” suçlandı.

Trump, Miami’deki mahkemede usulüne uygun olarak ikinci kez gözaltına alındı. Duruşmada kendisine yöneltilen 37 suçlamayı da reddetti. Daha önce belgelerin bağımsız veya özel bir yargıç tarafından incelenmesi talebini gündeme getiren Trump, esasen lider olarak belgelerin gizliliğini kaldırma hakkına sahip olduğunu savundu.

Eski ABD lideri, Amerikan derin devletine ‘savaş’ açmış görünüyor. Daha önce ‘derin devlet’ ve neoconların Çin ve Rusya’dan daha tehlikeli olduğunu söyleyen Trump, duruşmanın ardından meydan okumasını sürdürdü. Taraftarlarına “Çökmekte olan bir milletiz” diye seslenen Trump, rakiplerinin “aldattığını. Onlar düzenbazdır, yozlaşmıştır. Seçilirse Biden’ın suçlarını peşini bırakmayacağını” vurgulayan Trump, ABD tarihinin en yozlaşmış başkanı Biden ve ailesi için özel savcı, onu yok edeceğim” dedi.

Rakibine karşı tüm devlet gücünü kullanıyor görüntüsü veren Demokrat rakibi Joe Biden, kendisinin ve oğlu Hunter Biden’ın aralarında Ukrayna ve Çin’in de bulunduğu yabancı devletlerle ilgili rüşvet aldıkları iddiaları karşısında “rahat” görünüyor. FBI, Cumhuriyet Kongresi üyelerinin istediği belgeleri teslim etmezken, Ukrayna’nın Burisma şirketinin elinde 17 telefon kaydının olduğu ortaya çıktı. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi bir üyesi olan Ronny Jackson, Biden’ı Burisma yönetimine olası bir müdahalesi nedeniyle ‘yüzyılın suçunu’ işlemekle suçladı.

ABD’de şaşırtıcı siyasi atmosferle Amerika’da yaşayan gazeteci Serra Karaçamkonuştuk

“Trump, ilgili belgelerin gizliliğini kaldırmak için başkanın yetkilerini vurgulayarak kendini çoktan savundu”

Serra Karaçam’a göre ‘House of Cards’ ve ‘The Night Agent’ dizilerine kurmaca da olsa Washington’da yüksek mevkilerde bulunanların hallerini anlamak için bakılabilir. Trump’ın belgelerin muğlaklığını ortadan kaldırma yetkisine sahip olduğunu belirterek kendisini lider olarak savunduğunu kaydeden Karaçam, eski liderin belgelerle ilgili ‘gevşekliğinin’ de aşikar olduğunu belirtti. Karaçam, yaşananların Amerikan derin devletinin Trump’ı engellemek istediği soru işaretlerine yol açtığını vurguladı.

“İki Netflix dizisinden bahsetmek istiyorum; House of Cards ve The Night Agent. Aslında dönen dolapları görüyorsunuz. Hem Kongre’de koltuklarında oturanların hem de liderlerin formülleri… The Night Agent’ta temelde bir lideri ‘reset’ konumuna indirebileceklerini gösteriyor. Kim derin devletle birleşirse sistemin bu kadar yönetildiğini anlatıyor. Bunlar abartılı gelebilir ama iki tanesine dikkat çekmek istedim. Derin devlet, Trump’ı engellemek mi istedi? Bu tartışmalar gündemde. Amerikalıların da gündeminde. Trump’ın reddettiği 37 suç, öncelikle belgeleri gevşek bir şekilde sakladığı iddialarına dayanıyor. Bu yüzden ulusal güvenliğe potansiyel bir tehdit oluşturmakla suçlanıyor. Yani aslında bu potansiyel bir tehdit. Belgeleri sakladığı yer, Mar-a-Lago’daki malikanesinin banyosu, yatak odası ve balo salonu. Ama Mar-a-Lago’nun kapalı servis muhafızlarının, 30’dan fazla banyosu olan, konukların ‘Şu banyoya girmeme izin ver’ diyebilecekleri bir yer değil. Trump, savunmasını en başından beri esas olarak bu belgelerin gizlilik derecesini ortadan kaldıracak başkanlık yetkisine sahip olması temelinde yaptı. Bu aslında gerçek bir savunmadır. Ancak bunu yaparken arşiv ve diğer yetkililerle iletişime geçme prosedürlerine uymadığı doğrudur. Ama o yetkiye sahipti ki bu bir gerçek. İşte tam bu noktada davanın siyasallaştığı argümanları devreye giriyor.”

“Mike Pence’e açık çek verdiler”

Karaçam, aynı meçhul belge meselesinin Pence için de geçerli olduğunu ancak adalet bakanlığının hakkında dava açılmayacağını ilettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Geçen hafta adaylığını açıklamadan önce Mike Pence’e açık çek verdiler. ‘Belgeler hakkında soruşturma yapılmayacak, suçlama aklımıza gelmiyor’ dediler. Yani bu ‘2024 için yarışabilirsiniz’ anlamına geliyor. Pence’in oyların en fazla yüzde 10’unu alması bekleniyor. Yani seçim yarışındaki istikrarı değiştirecek bir isim değil. Ancak, yarışın sonraki aşamalarını etkileyebilir. ABD’de ‘kaçak evrak’ yapan çok isim var, bakılıyor.”

‘Trump uyanık biri, Biden zaten unutkan’

Larch, tıpkı Trump gibi hükümet belgelerini evine götürdüğü ortaya çıkan Biden’a açılan davadaki farklılıklara işaret etti. Karaçam, belgeleri ‘gözleri açık, uyanık biri’ olarak alan Trump’ın, Biden’ın ise ‘zaten unutkan’ olduğu telaffuzlarına dikkat çekti:

“Yönetim argümanı şu; Biden kağıtları aldığını fark etmemişti ve Trump anladı. Çünkü Trump çok açık fikirli, uyanık ve aklı başında bir lider. Ancak Biden unutkan bir isim. Bu nedenle, insanlar belgeleri aldığından haberdar olmayacak. Amerikalıların böyle bir lideri olması iyi mi yoksa kötü mü? Demokratlar da Biden’ın durumundan taviz veriyor; ‘O bilmiyordu, Trump biliyordu’ diyorlar. Trump, arşivlere geri dönerek, geri gönderdiği belgelerden değil, elinde tutmaya devam ettiği belgelerden sorumlu tutuluyor. Bu belgeler arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin nükleer güçleri ve diğer ülkelerin nükleer yetenekleri hakkında belgeler bulunmaktadır. Bazılarını söyleyip başkalarına göstermekle itham ediliyor. Federal makamlara bilgi vermemekle ilgili suçlamalar da var. 2018 yılına ait bazı verilere göre operasyon ve askeri faaliyetlerle ilgili belgeleri konuşmakla suçlanıyor.”

“Trump tam gaz gidin dedi”

Trump’ın yıllarca hapis yatabileceği bir dava ile karşı karşıya olduğunu belirten Karaçam, ilk duruşmanın ardından geri çekilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı ve tüm hızıyla devam etti:

“Öte yandan ona karşı olası yaptırımlar nelerdir? Uzun yıllar hapis cezası gelebilir. Mahkeme, Trump’ın bu konuda tanıklarla görüşmesini yasakladı. ‘Model’ bir sus payı davasında, yargıçlara kasıt göstermedikleri için yan yaptırımlar da uygulandı. Trump, ‘haydut’ diyerek özel savcıyı bilerek koydu. Bu, Biden dönemi Adalet Bakanı tarafından bu belgeleri incelemek üzere atanan bir kişidir. Duruşmadan sonra Miami’de bir Küba restoranına gitti ve 77. yaş gününü kutladı. Daha mahkemedeyken kampanyasının programları duyuruluyordu. Yani adaylıktan çekilme sözde değil, tüm hızıyla devam ediyor.”

‘CNN son derece taraflı; Washington’daki kurumların çürümüş olduğunu söyleyen Amerikalılar da var.

Trump’a yönelik “belge gizleme” suçlamasının yansımalarını aktaran Karaçam, CNN gibi beklemeye neredeyse gerek görmeyen yayınların taraflı tavrına karşı başta Cumhuriyet cephesi olmak üzere birçok Amerikalının tepkisine değindi. adli süreç. Karaçam, bu kesimlerin Washington’daki yozlaşmış kurumların yargılanması gerektiği görüşünde olduğunu belirtti:

“Medya Miami’deki kafenin önünde sıradan insanlara sorduğunda, yaşananların önemli bir komplo olduğunu söyleyen Amerikalılar liberal medyaya da yansıdı. Washington’daki kurumların çürümüş, taraflı ve hatalı olduğunu, bunların yargılanması gerektiğini, bu davanın sonucu ne olursa olsun Amerikalıların Trump’ı Beyaz Saray’a geri getireceğini söyleyenleri duyuyoruz. Ama örneğin CNN’e baktığımızda son derece taraflı ifadeler görüyoruz. Bu kapalı belgelerin nasıl kullanıldığı konusunda çok emin olan Biden’ın yargı sürecini beklemesine gerek yok, her zaman aklanacak sözler var. Walt Nauta, Trump ile ‘işbirliği’ yapmaktan yargılanıyor. Mar-a-Lago’da kapıcı, Trump’ın kişisel yardımcısı ve uşak olarak işe girdi. O kutuları Trump’ın emriyle taşımakla ve müfettişlerle övünmekle suçlanıyor.”

“Tucker Carlson, neoconların yalanlarını söylediği için başına gelenlerin bu olduğunu söylüyor”

Karaçam, Zelenskiy’in eleştirileri nedeniyle Fox News’ten kovulduğu düşünülen ve Twitter’da yaptığı konuşmalarla milyonlarca Amerikalı’nın ilgi odağı haline gelen Tucker Carlson’ın imajına da dikkat çekti.

“Tucker Carlson, Twitter akışındaki 13 dakikalık görünümünde neo-conları ve savaş işbirlikçilerini hedef aldı. Bush döneminden beri inceleme altında olan bir durum. Trump, 2016 seçim yarışında Cumhuriyetçi adaylarla tartışırken, ‘Irak’ı işgal ettiniz’ diye atıp tutuyorlardı. Kitle imha silahlarının olmadığını biliyorlardı’ dedi. Trump ‘onlar’ derken derin devleti kastediyor. Tucker Carlson, Trump’ın neocon tarafının kasten böbürlendiğini belirterek, doğrudan onları işaret ettiği için bunun başına geldiğini belirtiyor.”

‘Biden bu kurumsal yapıyla uyum içinde ilerliyor’

Biden hakkında ortaya atılan rüşvet tezlerine ve son olarak Ukraynalı şirket Burisma’nın ses kayıtlarına rağmen Karaçam, ABD kurumsal yapısının üzerinden geçeceği kanaatinde değil.

“Biden’ın Ukrayna savaşındaki duruşu ve sağlanan silahlar gündeme getirilirken temerrüde düşme riski de tartışıldı. Amerikalılar paralarından memnun değiller. Derin devletten bahsediyorsak -bu varsayımsal bir normal, verisi yok ama sinemalardan izlediklerimiz en gerçekçi veriler- Biden bu kurumsal yapıyla uyum içinde ilerliyor. Ondan sonsuza dek kurtulmak istemeleri için hiçbir sebep yok. Ayrıca Cumhuriyetçilerin Trump’a yöneltilen suçlamaların ardından yeniden gündeme getirdiği Biden ve oğlu Hunter Biden’ın rüşvet aldıklarına dair ses kayıtları var ama buna çare yok. Demokrat lider olarak ikinci dönem için rekabet etme hakkı liderler için adettendir. Biden’ın unutkanlığı, yaşı, cümle kuramaması gibi konulardan dolayı daha iyi bir aday olabilirdi ama şimdilik böyle bir ihtimal yok.”

“Biden zaten bunun bir demokrasi savaşı olduğunu söyledi ve içinden çıktı”

Karaçam, Trump’ın yargılanması ve yanlış bulunması durumunda kendisini destekleyen kesimlerin yansımalarından endişe duyan liberal kesimlerde bir biçimde ‘Trump nefretinin’ egemen olduğu görüşünde:

“Liberal medyada bazıları, Trump’ın yargılanması ve kusurlu bulunması halinde halkın kendisini destekleyen kesimleri adına konuşamayacaklarını ve girişimin geri tepeceğini söylüyor. Olaya o kitleyi kazanmak açısından bakanlar da var. Ama oldukça karmaşık. Trump’ın nefreti ağır basıyor. Biden ve oğlu ne ses kaydı alırsa alsın, ne rüşvet alırsa alsın sonuç değişmeyecek. Kongre ara seçimlerinde Biden ‘bu demokrasi savaşı’ dedi ve yoldan çekildi. Hunter Biden’a da her zaman müsamaha gösterildi. Bu tür bilgilere yer veren medya da taraflıdır. Ancak Amerikalılar, Tucker Carlson gibi olaylara derli toplu bakanlar dışında bunları kurumsal medyada görmüyorlar. Trump destekçileri bunları okuyor ve sosyal medyada ellerinden gelenin en iyisini yapıyor.

“FBI’ın taraflı ve çeteci yapısı malum”

Larch, Cumhuriyetçilerin taleplerine rağmen Biden aleyhindeki materyalleri Kongre’ye teslim etmeyen FBI’ın önyargılı ve hizipçi doğasına atıfta bulundu:

“Bir senatör, Biden ile diğer eyalet liderleri arasındaki telefon görüşmelerinin kayıtları olduğunu söyledi. FBI’ın bazı şeyleri var. FBI’ın çok taraflı ve klik temelli bir yapıya sahip olduğunu biliyoruz. Senatörlerin tüm bunları anlatması, 5 milyon dolarlık rüşvet hikayesi de dahil, buna değer. Kennedy’nin oy potansiyeli pek görünür değil. Ancak bir çok kişinin bilmediği kapalı bilgilerin daha çok farkına varabilen bir isimdir. Arka planı daha düzgün okuyabilen bir isim olduğu için söyledikleri taraf belirleyici olabiliyor. Cumhuriyetçilerde ise aslında aday-aday enflasyonu var. Trump anketlerde önde gidiyor ama seçim son dönemeçte lider adayı netleşince belli olacak.”

‘Mahkumiyet cezası alırlarsa görevi kaybederim’ diyenler de var’

Karaçam, Trump’ın seçime girmesinin engellenemeyeceğini belirterek, bazılarının karar alması halinde seçilseler bile misyonlarını kaybedecekleri görüşünü aktardı:

“Trump’ın seçimlere katılmasını engelleyemezler. Trump kazanırsa cezaların hiçbir anlamı olmayacak. Bazıları, Trump’ın bu suçlamalardan en az birinden hüküm giyerse, 2071. Madde uyarınca seçilse bile görevinden alınması ve yeniden görev yapması yasaklanması gerektiğini söylüyor. Örneğin, Washington Post böyle bir risk olmadığını yazıyor. . Bu konu da görüşülüyor.”

baskilajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler