Ekonomi

Rus petrol ödemeleri küresel bankaların gecikmeleriyle karşı karşıya

Rus petrol şirketleri ham petrol ve yakıt ödemelerini almakta önemli gecikmeler yaşıyor ve bazıları birkaç aya kadar beklemek zorunda kalıyor. Konu hakkında bilgi sahibi sekiz kaynağa göre gecikmeler, yaptırımlara uyum gerekliliklerini arttıran Çin, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) bankaların artan incelemelerinden kaynaklanıyor.

Bu önlemler, ABD’nin Rusya’yı Ukrayna’daki eylemleri nedeniyle cezalandırma ve küresel enerji arzını kesintiye uğratmama şeklindeki ikili politika hedefleri doğrultusunda Kremlin’e gelir akışını etkiliyor.

Aralarında BAE’deki First Abu Dhabi Bank (FAB) ve Dubai Islamic Bank’ın (DIB) da bulunduğu söz konusu bankaların, Rus mallarının ticaretiyle bağlantılı çok sayıda hesabı askıya aldığı bildirildi. BAE’deki Mashreq Bank, Türkiye’deki Ziraat ve Vakıfbank (IS:VAKBN) ile Çin bankaları ICBC ve Bank of China gibi diğer finans kuruluşları ise ödemeleri işlemeye devam ediyor ancak uzun süreli gecikmeler yaşanıyor. Mashreq Bank yorum yapmak için kendisine ulaşıldığında bunu reddetti ve diğer bankalardan da herhangi bir yanıt gelmedi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, özellikle Çin bankalarıyla yaşanan ödeme sorunlarını kabul ederek, ABD ve AB’den gelen baskıları vurguladı ancak Rusya’nın Çin ile ticari ilişkilerinin dayanıklılığına olan güvenini ifade etti.

Batı, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana Rusya’ya çok sayıda yaptırım uyguladı. Bununla birlikte, Batılı ülkeler tarafından belirlenen varil başına 60 dolarlık fiyat sınırına uyması halinde Rus petrolünün ticareti yasal olmaya devam ediyor. İlk kesintilerin ardından Rus petrol ihracatı, ülkenin petrol akışını Asya ve Afrika’ya yönlendirmesiyle normalleşmişti.

Bununla birlikte, Aralık ayında ABD Hazinesi’nin 22 Aralık 2023 tarihli, ikincil yaptırım potansiyeline işaret eden ve bankaları fiyat sınırına uymaya çağıran idari emrinin ardından endişeler yeniden ortaya çıktı.

ABD’nin emrine yanıt olarak bankalar daha sıkı kontroller uygulamaya koymuş, ek belgeler talep etmiş ve uyumu doğrulamak için personelini eğitmiştir. Buna, ABD’nin Özel Belirlenmiş Vatandaşlar (SDN) listesine maruz kalmamak için işlemlere dahil olan tüm kuruluşların sahiplik ve kontrolünün incelenmesi de dahildir.

BAE bankalarının Şubat ayı sonunda ABD muhabir bankalarına ve ABD Hazinesi’ne işlem verilerini sağlamayı içeren artan durum tespiti, daha fazla gecikmeye yol açtı.

Bu önlemler işlemleri karmaşık hale getirirken, iki ila üç hafta arasında değişen ve iki aya kadar uzayan gecikmelerin doğrudan yuan-rouble işlemlerini bile etkilediği bildirildi. Bu durum, küresel finans sisteminin jeopolitik gerilimlere verdiği karmaşık tepkiyi ve ABD’nin yaptırım politikasının geniş kapsamlı etkisini vurguluyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberemirgazi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu